Zalmburger met wasabimayo
Deze zalmburger heeft niet veel nodig om hem super lekker te maken en is dan ook mijn favoriete recept met zalm. Meer dan tamari heeft deze burger niet nodig, de zoutige japsanse soyasaus versterkt de smaak van zalm zodat je het écht proeft. Deze zalmburger is heerlijk voor de lunch maar kan ook prima geserveerd worden als diner met bijvoorbeeld wat gebakken zoete aardappelen en een frisse salade. Ideaal voor als je weinig tijd hebt en zin hebt in culy-comfyfood.
Alles wat je nodig hebt is slechts een stukje zalmfilet van goede kwaliteit, een handje vol verse groente en een pittig sausje. De verse zalmfilet is op smaak gebracht met tamari en limoensap en is kort gebakken tot de buitenkant goudbruin en krokant is en de binnenkant smeuïg en zijdezacht. De zalmburger rust op een bedje van zachte veldsla, romige avocado, knapperige komkommer en een bittertje van radijs. Geserveerd tussen een in olijfolie en knoflook gebakken tijgerbol met knapperige bite. Afgemaakt met een licht-pittige wasabi-mayonaise.
2 personen- bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 2 harde bolletjes
- 1 moot zalmfilet
- 1 el soyasaus
- 1 el panko
- 1 eidooier
- Sap van ¼ limoen
Wasabi mayonaise:
- 2 el mayonaise
- mespuntje wasabi
- scheutje limoensap
Garnering:
- paar radijsjes, ins schijfjes
- stukje komkommer, in schijfjes
- 2 handjes veldsla
- ½ avocado, in schijfjes
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de zalmfilet met een vlijmscherp mes in kleine blokjes. Snijd niet te klein want het is lekker als de burger de zalmstructuur behoud. Voeg de tamari, eidooier, panko, paneelmeel en limoensap toe, hussel door elkaar en vorm tot twee gelijke burgers.
Meng de ingrediënten voor de wasabi –mayonaise in een kom en zet apart.
Verhit een scheut olijfolie in een pan. Bak de burgers op middelhoog vuur in 2 minuutjes aan elke kant. Wanneer de buitenkant bruin is maar de binnenkant nog zacht, haal je de burgers uit de pan en laat je ze kort bedekt rusten.
Giet het overtollige deel olijfolie uit de pan en zet terug op het vuur. Snijd de broodjes open en haal ze met de binnenkanten door de olie. Bak ze kort tot ze krokant zijn. Voeg de laatste minuut een teentje geperste knoflook toe maar zorg dat deze niet verbrand.
Bestrijk de onderkant van de broodjes met de helft van de wasabi-mayonaise. Verdeel er de sla, komkommer, radijs en avocado er over maar houd wat van de sla en komkommer over voor de garnering. Leg de zalmburgers op de broodjes en garneer met de rest van de mayo, veldsla en komkommer. Plaats tot slot de bovenkant van de broodjes weer op de burgers.
Bon appetit!