Waarom je voorzichtig moet zijn met citroensap in je verzorgingsroutine

Waarom je voorzichtig moet zijn met citroensap in je verzorgingsroutine

Hoeveel ik ook van de gele vrucht houd; citroen wordt helaas vaak onterecht toegewezen aan allerlei schoonheidsgeheimen. Citroensap in je haar, tanden of op je huid, is dat wel verstandig? 

Na het lezen van mijn vorige post ben je vast verrast door de vele toepassingen van citroen. Hoe veelzijdig de vrucht ook is, wees voorzichtig met het gebruik hiervan als het gaat om uitwendig gebruik op je lichaam.

Citroen heeft een extreem lage zuurgraad, namelijk tussen de 2 en 3. Ter vergelijking:  citroensap is 10.000 tot 100.000 keer zuurder dan water.  Dan kun je je voorstellen dat dit zichtbare en onzichtbare effecten met zich mee brengt. In dit artikel leg ik de zin en onzin van citroen in cosmetica toe.

Citroensap op pigmentvlekken en onzuiverheden

Pigmentvlekken verminderen of je huid lichter maken met citroenzuur? Ik raad het je sterk af.

Door de lage pH-waarde wordt de zuurgraad van de huid behoorlijk aangetast. Dit kan je huid juist onrustig maken en bovendien kun je juist pigmentvlekken krijgen. Citroensap in combinatie met zonlicht is juist een trigger voor het ontwikkelen van nieuwe pigmentvlekken.

Citroen peelings en maskers

Op internet staan vele DIY recepten voor scrubs, gezichtsreinigers en maskers  met citroensap. Ze beloven je een frisse huid, minder onzuiverheden en fijnere poriën.

Voor je huid kun je het beste pH huid-neutrale producten gebruiken (pH 5,5). Citroen is met een waarde van 2 erg zuur en zal je dunne gezichtshuid erg beschadigen. Op het eerste gezicht lijkt je huid er van op te frissen, maar in werkelijkheid is je zuurgraad behoorlijk aangetast wat  een droge, trekkerige en gevoelige huid als gevolg heeft. Puistjes kunnen aan de oppervlakte misschien wat uitdrogen, maar in zal weer nieuwe oneffenheden opwekken en zo in de viskeuze cirkel weer rond. Ook als je op zoek bent naar een wondermiddeltje tegen fijnere poriën moet ik je teleurstellen. De grootte van je poriën is genetisch bepaald en er bestaat geen wondermiddel om deze te verkleinen. Verstopte poriën kun je tegengaan door de juiste (milde) reiniging van je huid.

citroensap op je huid

Haar bleken met citroen

Zuurstof in combinatie met UV-stralen hebben een blekend effect op de  huid (ja, écht), je haar en bijvoorbeeld kleding. Als je in de zon loopt, wordt je haar bleker en citroensap versnelt dit proces. Door de chemische reactie die plaatsvind worden de pigmenten in je haar kapot gemaakt. Bovendien drogen zuren je haar uit. Om enig effect te hebben zal je behoorlijk veelvoudig citroensap in je haar moeten doen en veel in de zon. Van veel zon droogt je haar zo ook al uit dus al zal je haar er niet mooier op worden.

Tanden bleken met citroen

Twee druppels citroensap op een tandenborstel voor wittere tanden? Erg onverstandig want zuur is erg schadelijk voor je tanden. Niet alleen zorgt deze methode van bleken voor extreem gevoelige tanden, ook wordt je tandglazuur flink aangetast. Dit is met onomkeerbare gevolgen, namelijk dat je je tandglazuur op termijn helemaal kunt verliezen.

De verhalen over het drinken van veel frisdrank en de gevolgen voor je tanden kennen we allemaal wel. Echter, dat citroenschijfje in je water of thee mag dan gezond zijn; voor je gebit is het dit allerminst. Natuurlijk kan dit met mate, maar wanneer je regelmatig citroenwater drinkt zal het continue bijtende zuur je gebit erg slecht maken.  Gelukkig is er ook goed nieuws voor de liefhebbers van citroen in hun drankjes: als je door een rietje drinkt zal de schade op je tanden zich veel meer beperken.

When life gives you lemons

Dus lieve mensen, wees voorzichtig met wat je op je lichaam doet! We hebben een prachtig lichaam, een op trots op te zijn!