In port gepocheerde vijg met pure chocolademousse

In port gepocheerde vijg met pure chocolademousse

Luchtige mousse van pure chocolade, vol van smaak en bitterzoet… Gecombineerd met zoete vijg doordrenkt in kruidige en verwarmende portsaus. Een bijzondere compositie waarbij bitter en zoet elkaar vinden en tot explosie komen op je smaakpapillen. 

Vijgen, ik raak er niet over uit gefantaseerd wat je er allemaal mee kunt doen. De vijg laat zich combineren met een een verschijdenheid aan mogelijkheden, en toch zijn het vaak de meest verrassende combinaties. Drink er bij voorkeur een kopje sterke Italiaanse koffie bij en je hebt een heerlijke afsluiting van je diner.


Bereidingsduur: 20 minuten + 3 uur wachttijd  – 4 personen


Ingrediënten: 

4 verse vijgen

150 ml port

garnering: cacaopoeder

 

Portsaus

100 ml rode wijn

100 ml port

2 el honing

1 kaneelstokje

1 steranijs

Chocolademousse

100 gram chocolade 85%

3 eieren, gescheiden

1 zakje vanillesuiker

halve snuf zout


Bereidingswijze van de vijgen met chocolademousse: 

Smelt  voor de chocolademousse chocolade au bain-marie. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met een heel klein beetje zout luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Zorg dat de chocolade is afgekoeld alvorens je dit mengt met de eidooiers. Wanneer de eidooiers en chocolade een homogene substantie vormen spatel je de helft van het opgeklopte eiwit erdoor. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige mousse. Roer niet teveel. Verdeel de mousse over 4 glaasjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast. Dit kan ook de dag ervoor.

Voor de portsaus doe je alle ingrediënten in een zo klein mogelijke pan met deksel. Laat de portsaus eerst tot 1/3 inkoken en plaats dan de vijgen in de saus, de stelen omhoog. Pocheer de vijgen met de deksel op de pan op een laag vuurtje zo’n 4 minuten.

Halveer de vijgen. Haal de chocolademousse uit de koelkast, bestuif met cacaopoeder en plaats de vijgen er naast op het bord. Dresseer de portsaus er omheen.

Bon Appetit!

Serveer met koffie en/of een bolletje vanille ijs.