Tortilla bowl met bloemkool-curry, saffraanrijst en hummus

Tortilla bowl met bloemkool-curry, saffraanrijst en hummus

Zien deze tortilla bowls er niet fantastisch uit? Ze zijn super eenvoudig te maken en smaken ook nog eens geweldig! Smeuïge rijst en bloemkoolcurry met tropische smaken van mango en ananas, een frisse humusdip  in een krokante piadina kom, die je er er lekker in  kunt dippen.

 

Vaak kom ik tortilla bowls vooral tegen met een Mexicaanse vulling, maar uiteraard kun je elke vulling gebruiken die je wilt.

Deze variant is geïnspireerd op het klassieke Indiaase rijst met curry & naan combinatie. Maar dan een vegetarische variant bomvol verse ingrediënten als bloemkool, ananas en mango. Andere verse ingrediënten. Geserveerd in een bowl, met saffraanrijst én hummus!

 


Bereidingstijd 45 minuten – 4 personen


Ingrediënten:

 

4 spelt piadina’s (Italiaanse wraps)

Scheut olijfolie

4 el hummus

 

Voor de bloemkoolcurry

 

1/2 bloemkool

100 gram rode/groene linzen, gekookt

1/2 ananas

2 uien

1 mango

1 el kerriepoeder

2 tenen knoflook

1 el tomatenpuree

1 blik kokosmelk

citroensap van een halve citroen

1 cm verse kurkuma

1 cm verse gember

1/2 sereh stengel

1 tl venkelzaad

olijfolie

zout en peper

 

Voor de rijst:

 

300 gram rijst, evt koud

Paar sprietjes saffraan

Zout

 

Garnering:

 

Paar takjes verse peterselie/koriander

Zout en peper

 

Bereidingswijze:

 

Stap 1. Bloemkoolcurry

 

Was de bloemkool en snijd in halve roosjes. Leg op een bakplaat en voeg een scheut olijfolie en het venkelzaad toe.  Hussel door elkaar en rooster in ca 25 minuten goudbruin en gaar.

Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Snijd de uitjes grof en voeg toe. Schil de knoflook, gember en kurkuma en haal ze door een knoflookpers en voeg toe.

Voeg 1 eetlepel kerrie, 1 eetlepel tomatenpuree, de kokosmelk en 1 1/2  sereh stengel. Laat op laag vuur pruttelen en voeg de bloemkool en linzen toe.

Snijd de mango en ananas in kleine blokjes en voeg toe.

Breng op smaak met zout, peper en het sap van ½ citroen.

 

Stap 2. Rijst

 

Kook ondertussen  de rijst met een snuf zout  (en de saffraan voor een gele kleur  en smaakverrijking) volgens aanwijzingen op de verpakking of gebruik een left-over.  Meng de rijst met de curry en breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 3. Tortilla bowls 

Bestrijk 4 piadinas dun met olijfolie zodat ze minder snel breken.

Nu  komt het deel dat je je fantasie mag gaan gebruiken. Er zijn verschillende trucjes om je wrap tot een kom te vouwen;

 

– Allereerst bestaan er speciale mallen voor;  voor de veel gebruikers is dit uiteraard de beste optie.

-Je kunt zoals ik deed, een ovenpannetje gebruiken. Dit werkt ook perfect want hij blijft na het bakken in zijn vorm, wat het eten gemakkelijker maakt en  presenteert meteen mooi.

– Een  hittebestendige kom of een mini springvorm werkt ook prima, alleen heb je kans dat íe uit elkaar valt bij het serveren.

– Mocht je niks van dit alles in huis hebben;  gebruik de achterkant van een metalen muffinvorm om je wraps tussen te vouwen (wellicht moet dit in meerdere sessies, afhankelijk van de grote van je wrap, het aantal eters, het aantal muffinvormen dat je hebt en de grote van je oven).

– Minst favoriet maar werkt wel; aluminiumfolie. Minst favoriet omdat het minder milieuvriendelijk is. Vouw de alluminiumfolie dubbel, zodat het stevig genoeg is. Plaats een kom op zijn kop op het aanrecht en vouw de  wrap er om heen . Vouw vervolgens  zachtjes het folie om de wrap en draai het pakketje om terwijl je de kom achterblijft op het aanrecht. Bak de pakketjes rechtop in de oven.

 

Plaats de wraps 5-10 minuten  in de oven op 160 graden, tot de mooi bruin en krokant zijn.

 

Stap 4. Vullen maar

 

Vul de wraps met het curry-rijst mengsel. Schep er  1 el hummus op en garneer met de verse kruiden.

 

Bon appetit!