Ultieme spinazietaart met notencrunch
Plaattaart van filodeeg met spinazievulling, roomkaas, geraspte kaas en crunchy panko-notenkorst.
Op zoek naar een lekker hapje om mee te nemen voor een picknick, buffet of borrel? Of wil je iets bijzonders serveren tijdens de paasbrunch? Maak deze ultieme plaattaart met filodeeg, spinazie, roomkaas én kaas! Succes gegarandeerd!
Bereidingstijd: ca 50 minuten – 4 – 6 personen
Ingrediënten:
-8 blaadjes filodeeg
-500 gram spinazie (gewassen)
-2 rode uien
-2 tenen knoflook
-scheut olijfolie
-1 tl tijm
-2 eieren
-50 gram paneermeel
-100 gram roomkaas
-50 gram geraspte kaas belegen
-30 gram panko
-50 gram gemengde noten (ik gebruikte hazelnoot, amandel, pecan en cashew)
Bereidingswijze:
Stap 1. Voorbereiden.
Ontdooi de vellen filodeeg en maak ze voorzichtig los van elkaar.
Stap 2. Spinazie-mengsel
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een grote wok of hapjespan en voeg de ui en knoflook toe Snijd de spinazie grof en laat kort slinken. Haal direct van het vuur en laat uitlekken in een zeef. Breek de eieren in een kom en houd 1/4e apart. Meng door het resterende 3/4 deel ei nu het spinazie-mengsel. Breng op smaak met zout, peper en tijm. Voeg het paneermeel toe en meng door elkaar.
Stap 3. Vullen
Leg de helft van het filodeeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat ze iets overlappen. Verdeel het spinazie-mengsel er over het midden en houd de randen vrij. Verdeel de roomkaas over de spinazie en strooi de geraspte kaas er over. Bedek de bovenkant met de rest van het filodeeg en vouw de randjes van de onderkant naar binnen, zodat het een gesloten pakketje is.
Stap 4. Notenkorst
Hak de noten grof of plet ze met de zijkant van een koksmes. verdeel het resterende 1/4 deel ei over de plaattaart en strooi er de panko en noten over.
Stap 5. In de oven!
Leg de taart op een rooster en zet in het midden van de oven. Bak de taart op 160 graden in 20-25 minuten goudbruin en krokant.