Sesam ijs
Sesam ijs; mijn favoriete toetje in Japanse restaurants. Meestal gebruiken ze hier zwarte sesamzaad voor; wat een ietwat grijze kleur geeft. Zelf vind ik dat er wat minder smaakvol uitzien dus ik maak hem graag met geroosterde sesamolie van witte sesam; glad en vol qua structuur en een heerlijke sesamsmaak. Zelf heb ik een ijsmachine, maar je kan dit ijs ook zonder maken door de substantie in een zakje te leggen en gedurende 3 uur elk halfuur te kneden. Zo komen er geen ijskristallen in. Ook met het gebruik van een ijsmachine laat je het ijs het beste nog een nachtje in de vriezer.
Ingrediënten:
250 ml slagroom
250 ml melk
60 gram poedersuiker
2 volle eetlepels geroosterde sesamolie
3 ei dooiers
Voorbereiding
Als je een ijsmachine hebt; zet deze minimaal 24 uur van te voren in de vriezer.
Bereidingswijze:
Klop de slagroom lobbig. Scheid de eieren; de eiwitten kun je gebruiken in een quiche, omelet of om merengue mee te maken. Klopt de eidooiers met de suiker crèmig tot er geen klontjes zijn. Voeg de sesamolie, melk en slagroom toe en spatel om tot een homogene massa ontstaan is.
Draai het geheel in de ijsmachine in 20 minuten of tot de juiste dikte bereikt is, of zonder ijsmachine zoals bovenin omschreven.
Bon appetit!