Semifreddo van marsala, vijgen en portsaus
Zijdezachte semifreddo met marsala, verse vijgen en kersen, sticky portsaus en gecarameliseerde pistachenoten
Marsala is een Siciliaanse versterkte wijnsoort met een rijke smaak en combineert uitstekend met verse vijgen en rood fruit. De warme portsaus met een hint van kers en balsamico is zoet en stroperig en zorgt in combinatie met het ijs voor een smaak-explosie. De pistachnoten zijn gecarameliseerd en super krokant en zorgen voor een diversiteit in smaken en texturen.
Ingrediënten
Fruit
|
Portsaus:
|
Pistache crunch
|
Semifreddo:
|
Semi freddo
Zorg dat je snel kunt werken door alles goed voor te bereiden. De tijd begint te tikken als je het eiwitmengsel stijf hebt geklopt, dus zorg dat je alle ingrediënten en benodigde keukengerei (incl brandschone mixer) klaar hebt staan.
Bekleed voor de semifreddo een cakevorm met plasticfolie. Laat de randen hierbij uitsteken om hem later dicht te kunnen vouwen.
Zet 2 brandschone kommen klaar en splits de eieren hierin. Voeg aan de eidooirers de marsala, suiker en vanille toe. Schenk in een derde kom de slagroom.
Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf.
In de andere kom mix je met dezelfde kloppers de slagroom bijna stijf. Gebruik wederom dezelfde mixer en klop het eidoier mengsel in kort een romig geheel.
Meng de slagroom en het eidooiermengsel kort door elkaar en voeg de eiwitten toe. Vouw de eiwitten er doorheen tot er een homogeen mengsel ontstaat. Behoud de luchtigheid door niet te lang te mengen.
Schenk het roommengsel in de bakvorm en bedek de bovenkant met platicfolie. Zet minimaal drie uur maar het liefst een hele nacht in de diepvries.
Portsaus
Maak de portsaus door de ingrediënten in een pan te laten inkoken tot 1/4 van het originele volume, tot er een stroop ontstaat. Houd de deksel van de pan en controleer de dikte door de saus op een bord te testen. De saus dikt nog verder in als deze volledig is afgekoeld, dus hij mag nog wat vloeibaar zijn.
Pistachecrunch
pel de pistachnoten en ontdoe zoveel mogenlijk van de vliesjes door ze in je handen te rollen. Plet ze met een mes en verdeel ze over een stukje bakpapier. Doe de suiker in een pannetje en wacht tot het begint te verkleuren. Roer niet maar wacht tot de suiker een caramelachtige kleur heeft aangenomen en giet dit dan over de pistachenoten. Laat hard worden en breek of snijd de plak dan in stukjes.
Vlak voor het serveren:
Verwarm de portsaus. Haal de semi freddo uit de vriezer en laat het zachter worden. Snijd ondertussen de vijgen kruislings open en leg ze op de borden. Leg ook de kersen op de borden. Snijd 2 plakken van de semi freddo en leg de rest terug in de vriezer. leg de plakken op de borden en maak af met de portsaus en pistachecrunch.