Rode kool risotto met paddestoelen en groene asperge

Rode kool risotto met paddestoelen en groene asperge

Smeuïge risotto van rode wijn met rode kool, zoete pruimen, knapperige asperges en gebakken paddestoelen. Rode wijn past heerlijk bij een risotto met aardse smaken van rode kool, paddenstoelen tijm. Met een goede rode wijn met aardse tonen en smaken van rood fruit, komt deze risotto het meest tot zijn recht!

 

Mensen denken vaak ten onrechte dat het bereiden van risotto moeilijk is. Het geheim van de perfecte risotto zit hem slechts in aandacht en geduld. Nu ben ik van nature niet zo geduldig aangelegd en gaat alles vaak snel-snel, maar voor risotto maak ik graag een uitzondering. Sterker nog; ik zie het als een soort mindfullness in de keuken; een therapie! Geen stress met verschillende bereidingswijzes, teveel pannen en een essenciele timing maar alleen aandacht voor je risottopannetje en wat losse groentes, easy peasy lemon squeezy!  

Houd je van de smaak en textuur van een smeuïge risotto? Dan deze variatie met rode wijn en aardse smaken zéker een aanrader. Gebruik een Spaanse rode rode wijn met veel rood fruit zoals een Tempranillo of Rioja, óf gebruik gewoon de fles die je open hebt staan!


2 personen – Bereidingstijd: 40 minuten


 

Ingrediënten:

 

150 gram risotto

1 sjalot

1 teen knoflook

100 gram fijngesneden rode kool, gaar

Handje gedroogde pruimen

100 gram losse paddestoelen bijv. kastanjechampigos, shitake of cantarel

100 gram aspergetips

1 glas rode wijn

250 ml bospaddestoelen boullionpoeder of tablet

Klontje roomboter

Verse tijm ter garnering

Olijfolie

Zout en peper

Optioneel: 50 gram pecorino romano

 

Los de boullion op in het water en houd warm op een laag vuurtje.

Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Gebruik een hapjespan, koekenpan of pan met dikke bodem en verhit een scheut olie. Fruit de sjalot en knoflook hierin. Voeg de tijm en de risotto toe,

Wanneer de rijstkorrels glanzen blus je het af met een scheut rode wijn. Zet het vuur lager en voeg scheut voor scheut de rest van de wijn toe terwijl je regelmatig blijft roeren.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe. Wacht telkens met de volgende scheut, tot het vocht helemaal door de rijst is opgenomen.

Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier en halveer ze als ze groot zijn. Was de aspergetips. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de paddestoelen en asperges 5 minuten op hoog vuur. Schep de helft van de paddenstoelen en de rode kool door de risotto en bewaar andere helft paddenstoelen en asperges voor de garnering.

Zorg ervoor dat de risotto langzaam gaar wordt, maar de korrel stevig en vochtig blijft. Om dit te controleren blijf je de risotto regelmatig proeven. Als de risotto een mooie smeuige textuur heeft, haal je de pan van het vuur en laat je het klontje boter smelten.  Breng op smaak met peper en zout en optioneel de pecorino. Zelf vind ik de risotto zonder kaas héérlijk , maar mocht je erg gehecht zijn aan het klassieke recept, kun je dit uiteraard toevoegen.

Verdeel de risotto over de borden, schep aspergetips en de rest van de paddenstoelen erover en garneer met takjes verse tijm.

Rode kool risotto met pruimen en paddestoelen en groene aspergeBon apetit!