No-bake ricotta cheesecake met vijgen

No-bake ricotta cheesecake met vijgen

Luchtige cheesecake van ricotta met subtiele sensatie van marsala en vanille en afgemaakt met verse zwarte vijgen

Dit recept met vijgen is voor mij dé ultieme zomer taart. Vooral tegen het einde van de zomer, wanneer het vijgenseizoen ten einde loopt vind ik ze het allerlekkerst! Super zoet en zacht. Heerlijk in salades, voorgerechten pasta’s en desserts. De ricotta-taart stond al een tijdje op mijn lijstje, en dan het liefst de no-bake variant die je heel luchtig maakt met slagroom en eiwitten. De combinatie vijgen en marsala combineerde ik al eerder in dit recept: wat toen super goed uitpakte. Ik moet zeggen dat de ricotta in dit receptje niet zo duidelijk naar bovenkomt door het gebruik van slagroom en eieren, maar het zorgt wel voor frisse componenten en een fijne textuur. De vanille en masala zijn de subtiele smaakmakers in dit taartje en worden door de zoete vijgen perfect uitgebalanseert qua smaak. 

Let op: Dit recept bevat rauwe eieren. Gebruik zo vers mogelijke eieren en was ze evt om het risico op salmonella te minimaliseren.

Ingrediënten:

Voor één kleine spirngvorm van 22 cm

6 verse zwarte vijgen
250 gram ricotta
65 gram suiker
200 ml slagroom
2 blaadjes gelatine
1 el marsala
1/2 tl vanillepoeder
2 eieren, gesplitst
Zout

Bodem:

100 gram lotus koffieleutjes biscuit of bastogne
40 gram roomboter
2 el vijgenjam of confituur
snufje zout

Bereidingswijze:

Smelt voor de bodem de boter in een pannetje. Hak de koekjes in een molentje in kleine stukjes. Meng de koekjes met de boter en jam en een snufje zout en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk het aan met een vork en maak de randen wat dikker. Zet in de koelkast tot gebruik.

Voor de vulling neem je 3 el van de slagroom apart en klop de rest lobbig. Meng de ricotta met suiker, vanille, marsala en de eidooiers.  Vouw de slagroom erdoor met een spatel. Leg de velletjes gelatine 2 minuten in koud water en verwarm de resterende slagroom in een pannetje tot het kookpunt. Knijp de gelatine uit en voeg de hete room toe. Laat het afkoelen tot het lauw is en voeg toe aan het room-mengsel. Klop ondertussen de eiwitten tot stijve pieken. Voeg de gelatine toe en spatel de eiwitten door het mengsel.

Haal de springvorm uit de koelkast en bekleed de randen met bakpapier. Voeg het roommengsel toe en laat minstens 4 uur, maar het liefst de hele nacht opstijven in de koelkast.

Vijgen cheesecake
Vijgen cheesecake

Bon appetit!