Pompoen-prei lasagne met saliekruim
Deze heerlijke herfstvariant van lasagne is lekker voedzaam, smaakvol én vegetarisch! Spoiler: Je zal er niks aan missen. Deze lasagne zit boordevol groente en is afgedekt met romige bechamelsaus en een goudbruin laagje gesmolten kaas. Een verrassende twist: knapperig salie-kruim! Ik gebruikte ovenpannetjes, maar je kan uiteraard ook een grote schaal gebruiken.
4 personen – 30 minuten + 40 minuten oven
Ingrediënten:
- 1 pompoen
- 1 dikke prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 6 vellen lasagne
- zout, peper, komijn en tijm
- 150 gram geraspte kaas
- evt een paar kleine blaadjes salie, voor de garnering
Voor de Bechamel:
- 500 ml melk
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- nootmuskaat
- zout
Voor het salie-kruim:
- bosje salie
- 1 witte boterham
- olijfolie
Bereidingswijze:
Fruit de gesneden ui en knoflook in een beetje olijfolie. Ontdoe de pompoen van de zaadlijsten en snijd hem met schil en al in dunne plakken. Snijd de plakken tot kleine blokjes en voeg toe. Halveer de prei en was deze. Snijd in dunne ringetjes. Voeg toe en blijf regelmatig roeren. Als het teveel aanbakt kun je een klein beetje water toevoegen. Voeg 1 tl komijn en 1 tl tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel 10-15 minuten pruttelen tot de pompoen zacht is. Maak ondertussen de bechamelsaus.
Voor de bechamel smelt je de roomboter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en bak dit twee minuten mee. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe, terwijl je goed blijft roeren. Zo ontstaat er een roux. Breng op smaak met een snuf zout en nootmuskaat.
Bouw de lasagne op beginnend met een laag groentesaus, lasagnebladen, groentesaus, lasagnebladen en tot slot de bechamelsaus. Top af met kaas en schuif de schotel voor zo’n 40 minuten in de oven op 200 graden celcius. De schotel is klaar wanneer de kaas goudbruin is en je met een mes makkelijk door de lagen heen prikt.
Maak ondertussen het saliekruim. Pluk of hak de boterham in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de stukjes brood krokant en zet apart. Doe het zelfde met de salie. Als het afgekoeld is, verkruimel je zowel de salie als het brood en vermeng met elkaar. Serveer de lasagne met het saliekruim en evt wat verse blaadjes salie.
Bon appetit!