Pistcache en kardamom tartelettes met mokka ganache en amarenakers
Zien ze er niet fantastisch uit? De titel alleen al is een hele mond vol.
Ook het gebakje is goed gevuld met een aantal karakterestieke smaakcombinaties en structuren. Aan de buitenkant een krokant taartje met pistachenootjes, kleverige dadels en frisse en warme kardamom. Een coating van bittere, pure chocolade en een zachte, smeltende vulling van espresso, room en chocolade. En, als kers op de taart een paar zoete, sappige en kleverige amarenakersen. Dit toetje is een machtig dessert; je kunt het zelfs nog ‘afblussen’ met een bolletje vanilleijs en wat amarenasiroop. Of een lekker glas espresso. Of (plantaardige) melk.
Je hoort het al; dit dessertje zit barstensvol inspiratie. Het was een plezier zo de tijd te nemen voor het kiezen van smaken en structuren, het bereiden, het wachten en uiteindelijk… het proeven.
Loopt bij jou ook het water in je mond als je je al deze smaken en structuren voor probeert te stellen?
Qua ingrediënten kun je er uiteraard je eigen draai aan geven. Zelf vond ik het lekker om de intens zoete amarenakers te balanseren met de meer aardse smaken van dechocolade, koffie en kardamom.
“Suikervrije”, plantaardige en glutenvrije alternatieven
Als je er een ‘suikervrije’ draai aan wil geven kan je naar smaak meer dadels gebruiken en de poedersuiker weg laten. In plaats van de amarenakers en siroop kun je medjooldadels en dadelstroop gebruiken. En voor de chocolade een variant kiezen met kokosbloesemsuiker.
Als je het recept (ook) plantaardig wil maken kun je de room en boter vervangen door plantaardige room en kokosolie. Het ei kun je in principe weglaten omdat de pistache samen met de dadels en kokosolie ook al voldoende plakt en bind. Voeg evt wat plantaardige melk toe als het deeg te droog is.
Glutenvrij kan met dit receptje trouwens óók prima; vervang de bloem door amandelmeel et voila.
8 tartelettes | Bereidingsduur: 2 uur + wachttijd tot 26 uur
Ingrediënten:
Voor de Tartelettes:
- 70 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 gram dadels, ontpit en gemalen
- 2 eetlepels poedersuiker
- 50 gram pistachenoten
- 6 kardamom peulen, gepeld en gevijzeld
- een half ei
- 125 gram bloem + extra om te bestuiven
- snufje zout
- 200 gram pure chocolade (voor de coating)
Voor de mokka ganache
- 1 el oploskoffie, gemalen (gevijzeld)
- de overgebleven chocolade
- 200 ml room
- flinke klont roomboter
- 2 a 3 eetlepels amarenakersen siroop
- Topping: amarenakersen
Verder nodig: vershoudfolie, 8 vormpjes, steunvulling (bakbonen, bakknikkers, kersenpitten), een vijzel en bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Bereid het deeg
Meng de boter met de suiker tot deze is opgelost. Voeg dan het ei, de dadels, kardamom en het zout toe en meng goed. Voeg nu het bloem toe en meng tot het een homogeen geheel is. Rol het in vershoudfolie en laat het een paar uur tot een dag rusten in de koelkast.
Stap 2: Maak de tartelettes
Vet de vormpjes in met boter en bestuif ze met wat bloem. Bekleed de vormpjes dun met deeg, prik wat gaatjes in de bodem en bedek met een bakpapiertje. Leg daar de bakbonen op en bak de vorpjes op 200 graden in zo’n 10-15 min gaar en bruin. Evt kun je ze helemaal in aluminiumfolie inpakken zodat de randjes niet te snel zwart worden. Houd ze in elk geval goed in de gaten. Terwijl ze afkoelen smelt je de in stukjes gebroken chocolade au-bain-marie. Smeer de taartjes aan de binnenkant hier mee in. Laat afkoelen in de koelkast.
Stap 3: Ganache en topping
Voeg aan de overgebleven chocolade het koffiepoeder en de room toe. Breng net aan de kook en zet het vuur dan uit. Voeg de roomboter toe en laat afkoelen. Vul de tartelettes hier mee. laat de amarenakersen wat uitlekken en versier vervolgens de tartelettes hier mee.
Zet 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Bon appetit!