Speculaascake met peer en gezouten karamel

Speculaascake met peer en gezouten karamel

Heerlijk herfstig recept zonder  ei; speculaascake met peren en een topping van gezouten karamel.

Het is nog even tot de herfst begint maar nu het weer gedaan is met de warmte krijg ik zin in om met hefstige ingrediënten in de weer te gaan, dus toverde ik vandaag de speculaaskruiden weer te voorschijn en maakte deze speculaascake met zoete, sappige peren en een sticky karamelsaus. De taart is op veganistische basis en te maken met ingrediënten die je misschien allemaal al in huis hebt. Alleen de rijpe peren nog!


Bereidingstijd: 45 minuten

Taart:

  • 250 gram speltbloem
  • 20 gram maïzena
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 150 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 75 gram ontgeurde kokosolie,
  • 150 gram amandelmelk
  • 3 peren
  • 1/4 bevroren citroen of schil van 1 verse citroen

Gezouten karamel

  • 50 gram suiker
  • 1 el water
  • mespuntje zout
  • 1 el plantaardige margarine

 

 

 

 

 

Bereidingswijze:

Vet een springvorm van 18-22 cm in met olie.

Meng alle droge ingrediënten van de taart in een kom. Smelt de kokosolie in een pan en roer dit met een vork door het droge mengsel. Voeg ook de melk en citroenrasp toe en roer dit ook goed door. Verdeel het beslag over de vorm.

Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd in plakjes maar laat de helften intact. Plaats de helften op het beslag en schuif de cake in de oven op 175 graden.

Maak ondertussen de karamel door het water en de suiker te smelten. Wacht tot de de caramelisatie begint en haal de pan van het vuur wanneer deze goudbruin van kleur is. Voeg dan de margarine en het zout toe en roer door. Als de taart bijna gaar is, na 20-25 minuten, haal je de taart uit de oven. en schenk je de gezouten karamelsaus erover. Plaats de taart terug in de oven voor ongeveer 10 minuten tot deze goudbruin en gaar is.

Bon appetit!