Open lasagne met witte asperge en gegrilde courgette

Open lasagne met witte asperge en gegrilde courgette

Open lasagne met laagjes van witte asperges, gegrilde courgette,  een frisse ricotta-saus en kruiden-crunch

 

 Ziet deze open lasagne er niet verbluffend uit? Een romig, fris en karakteristiek gerechtje. Ik geef toe; voor dit gerechtje word je stressbestendigheid wel flink op de proef gesteld, maar het resultaat mag er zeker zijn. 

 


Bereidingstijd: ca 1 uur – 2 personen


 

Ingrediënten: 

Vulling

6 verse lasagnebladen
1/2 courgette
1/2 ui
8  witte asperges

Ricotta-saus

1/2 bakje ricotta
1/2 bio citroen, sap en schil
mespunt suiker
snuf zout
hand verse bieslook
hand verse peterselie

Kruiden-crunch

2 el panko
scheutje arganolie
mespunt korianderzaad
peper en zout

Garnerig

takjes verse dille
blaadjes verse peterselie.
2 eieren

 

Voorbereidingen:

Was de asperges, schil ze en ontdoe van taaie uiteindes (1 tot 2 cm van de onderkant afsnijden). Wanneer je dit gerecht voorbereid kun je ze tot gebruik in een natte theedoek in de koelkast bewaren.

Hak voor de saus de bieslook en peterselie fijn maar houd een klein plukje apart voor de crunch. Meng dit met de citroensap, citroenschil, ricotta en zout en een mespuntje suiker.

Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en voeg de panko toe. Als deze voldoende bruin is gekleurd zet je het vuur uit en meng het met de overige verse kruiden  en het korianderzaad. Doe de crunch in een schaaltje en zet apart.

Zet een pan ruim kokend water op en voeg hier een flinke scheut olijfolie en wat zout aan toe.

De laatste 15 minuten:

Was de courgette en snijd in dunne plakken. Je moet er nét niet door heen kunnen kijken. Snijd de ui in dunne kleine ringen.

Verhit een grilpan met een dun laagje olijfolie en gril hier de courgette voor ca 3 minuten per kant tot ze gekleurd zijn. Voeg zout en peper toe en dek de pan af tot gebruik. Stoom ook de asperges beetgaar en houd  warm in de grilpan tot gebruik. Voeg een klontje boter toe.

Zet  ondertussen twee pannen met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Breek twee eieren in twee aparte schaaltjes en zet apart.

Kook de lasagne bladen volgens  de aanwijzingen op de verpakking. Schep de bladen  één voor één uit de pan en bestrijk lichtjes met olijfolie zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Pocheer nu de eieren door ze  vanuit de schaaltjes voorzichtig in het kokende water te gieten. Dit werkt het beste als je het water met een lepel roert tot er een draaikolkje onstaat; zo gaat er het minste eiwit verloren. Zet een timer op 3 minuten en begin vast aan de opbouw van de lasagne.

Begin met een vel lasagne op elk bord. De eerste laag bestaat ui 4 asperges. Vervolgens schenk je er nonchalant één derde van de saus over. Je kunt er voor kiezen de lasagne vellen op speelse wijze dubbel te vouwen zoals ik deed, of gewoon recht op elkaar leggen. Leg het volgende lasagne blad er op. Ga verder met de courgette en top af met saus. Leg het laatste lasagne blad er op, de laatste asperges en saus.

Nu is het tijd voor de finishing touch: het gepocheerde eitje kan er op, de crunch kan er speels overheen en de takjes dille kunnen er op. Breng op smaak met zout en peper.

Open lasagne met witte asperge, gegrilde courgette en ricotta-saus

Bon Apetit!