Mini taartjes met peer en chocolade
Mini perentaartjes met knapperige walnoot bodem, zoete peer en luchtige chocoladevulling.
Jaaa dit is er weer eentje in de categorie zoet & zondig, maar oh wat zijn deze taartjes lekker! Peer en chocolade, ik blijf maar variaties verzinnen hoe ik deze twee kan combineren in een ultiem recept. De chocolade kruimeltaart met peer en gezouten karamel die ik onlangs maakte was een enorm succes maar dit recept doet hier zeker niet onder aan en is perfect voor éénpersoons porties als mini taartje of dessert (met kaneelijs mmmm). Dit keer de toevoeging van walnoot in de taartbodem, omdat dit zo goed combineert met de sappige, zoete peer. Maar eigenlijk hebben de taartjes niet zoveel nodig, naast de goddelijke combi van gebakken peer en chocoladesaus.
Voor 6 stuks – Bereidingsduur: 45 minuten + 1 uur wachttijd
Ingrediënten:
Deeg:
200 gram (spelt)bloem
75 gram gemalen walnoot
50 gram suiker
125 gram koude boter of margarine
1 ei dooier
Chocolade vulling:
3 rijpe peren, geschild, gehalveerd, klokhuis verwijderd.
100 gram boter
50 gram cacao
2 eieren
150 gram suiker
50 gram bloem
1 el koffielikeur
extra nodig: 6 kleine spingvormpjes met een doorsnede van 10-12 cm.
Bereidingswijze:
Meng voor het deeg alle droge ingrediënten door elkaar. Roer de eidooier erdoor en roer door. Voeg de boter toe en snijd met twee messen in kleine stukjes. Kneed het mengsel kort tot een samenhangend geheel. Evt. kun je 1 el water toevoegen wanneer het deeg te droog is. Laat het deeg afgedekt in een boterhamzakje een uurtje koud worden in de koelkast.
Bereid ondertussen de vulling. Smelt hiervoor de boter met de cacao in een pannetje. klop de suiker met de eieren tot een dik en luchtig geheel. Roer het cacaomengsel er door. Voeg een scheut koffielikeur toe en spatel als laatste de bloem erdoor.
Vet de bakvormpjes in met boter. Klop een klein beetje bloem tegen de bodems zodat je de vormpjes er straks makkelijk uithaalt. Verdeel het deeg in 6 bolletjes en verdeel het deeg gelijkmatig over de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem, dit mag best regelmatig en diep genoeg tot de bodem.
Leg op elke bodem een halve peer. Schuif dit in een oven op 180 graden en bak ca 15 minuten tot de bodem bruin begint te kleuren. Haal nu de vormpjes uit de oven en vul ze af met de saus. Schuif ze voor nog 10 minuutjes extra de oven in, tot het chcocolade-mengsel mooi gestold is.
Bon appetit!
Tip: serveer warm met een bolletje kaneelijs om dit feestelijke dessert nóg completer te maken!