Zoete aardappel salade met meloen en gegrilde perzik

Zoete aardappel salade met meloen en gegrilde perzik

Friszoete salade van geroosterde zoete aardappel, galia meloen, gegrilde perzik en balsamico-dressing

Zoete aardappel, één van mijn lievelings- groenten. Voedzaam, eenvoudig te bereiden en je kunt er alle kanten mee op. ’s Zomers eet ik graag koude gerechten  dus experimenteer ik  vooral veel met salades. Vandaag deel ik mijn favoriete zoete aardappelsalade recept met jullie! 

De zoete aardappel zorgt voor een zoetige smaak aan dit gerecht. De galia meloen is nog zoeter, maar zorgt ook voor een frisse bite. De rucola sla en rode ui zorgen voor pit en brengen dit gerechtje  perfect in balans. De balsamico dressing, met frisse en zoete tonen brengt het geheel samen en de pecannoten zorgen voor die lekkere crunchy bite.

Ideaal als ‘s zomerse lunch, picnick salade of avondeten.


Bereidingstijd: 45 minuten -4  personen


Ingrediënten van de zoete aardappel salade

Salade

4  zoete aardappelen
1 scheut olijfolie
1 zakje rucola sla
½  galia meloen
1 rode ui
5 zongedroogde tomaatjes
3 wilde perzikken
handje pecan noten
zout en peper

Dressing:

150 ml balsamico azijn van goede kwaliteit
1 scheutje olijfolie
1 el ahornsiroop
1 tl fijne mosterd
1 teentje knoflook
1 tl Italiaanse kruiden
1 snufje sumak

Zoete aardappel salade bereiden:

Stap 1. Aardappels roosteren

Was de bataaten (zoete aardappel) en snijd ze in de lengte (zonder te schillen) in grove frieten. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie, een snuf zout en 1 teentje geperste knoflook. Hussel door elkaar en plaats in het midden van de oven. Rooster in twintig tot dertig minuten op 180 graden en schep ze halverwege om. Als ze lichtbruin kleuren en gaar zijn laat je ze afkoelen.

Stap 2. Dressing maken

Zet 150 ml balsamico azijn op het vuur en laat inkoken tot 1/3 van de hoeveelheid tot er een stroop onstaat. Laat afkoelen en voeg de overige ingrediënten van de dressing toe.

Stap 3. Snijden en bereiden

Was en droog de rucola. Snijd het uitje fijn. Snijd de zongedroogde tomaat in fijne reepjes. Snijd de meloen  en perzik in blokjes.

Stap 4. Perzik grillen

Verhit een scheut olie in een grillpan en laat goed heet worden. Leg de perziken met de binnenzijde op de grill tot ze goudbruine grillstreepjes hebben.

Stap 5. Bord opmaken

Meng in een kom de de rucola, het uitje en de zongedroogde tomaat en een klein beetje van de dressing. Verdeel de salade over de borden. Drapeer de aardappelen hierop en leg er de stukjes  meloen en perzik omheen. Garneer met pecannoten en de balsamico dressing en je hebt een heerlijke zomerse salade.

Bon appetit!