CITROEN FOR PRESIDENT: 10 verrassende lifehacks met citroen!

CITROEN FOR PRESIDENT: 10 verrassende lifehacks met citroen!

Buiten alle gezondheidsvoordelen heeft deze gele citrusvrucht talloze toepassingen om je leven een klein beetje makkelijker én duurzamer te maken. Vandaag deel ik 10 verrassende tips met je!

 

1 Gezondheidsvoordelen:

De grote hoeveelheden vitamine C uit citroen versterken  je immuunsysteem en kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Daarnaast bevat een citoen grote hoeveelheden kalium, calcium, foliumzuur, thiamine, niacine, vitamine B6, fosfor, magnesium en koper. Gebruik bij voorkeur biologische citroenen. Deze zijn vrij van pesticiden en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor je gezondheid. Enkele voorbeelden waarbij citroen kan helpen:

 • Tegen stress
  Citroen zit boordevol vitamine C;  ook wel de weestandsvitamine genoemd. Wist je dat als je gestrest bent, je ontzettend veel vitamine C verbruikt? Dit doet je lichaam om te kunnen herstellen van schadelijke effecten op je lichaam, zodat het immuunsysteem minder belast word. Dit betekent dat het nemen van extra vitamine C de weerstand van het lichaam tegen stress flink kan verhogen.
 • Tegen verkoudheid
  De antibacteriële eigenschappen van citroen bestrijden infecties en remmen de voortgang van een verkoudheid. Meng citroensap met honing en (warm) water wanneer je keelpijn hebt.
 • Tegen misselijkheid Of je nu wagenziek bent, een kater hebt of last hebt van ochtendmisselijkheid;  ook hier kan een citroen uitkomst bieden. Ik snap dat iets zuurs het laatste is waar je aan wil denken als je misselijk bent, maar probeer het is: het werkt écht!  Halveer een citroen en zuig het sap eruit. Als je dit te heftig vind kun je ook de schil openkrabben en hieraan ruiken. Alleen de geur doet al wonderen.
 • Tegen een opgeblazen gevoel Een opgeblazen gevoel kan met verschillende factoren te maken hebben. Zo kan het veroorzaakt  worden door verkeerde eet- of leefpatronen of kan je lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen.  Vitamine C (anti-oxidant) en kalium uit citroen helpen je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Daarnaast stimuleert Kalium het de productie van gal. Hierdoor wordt je spijsvertering gestimuleerd en  je lichaam gereinigd . Hierdoor ben je eerder af van dat die vervelende opgezette buik.

Gezondheidsvoordelen van citroen

2  Als allesreiniger:

Citroensap is multifunctioneel als schoonmaakmiddel.  Het dood bacteriën, neemt geurtjes weg en verwijderd kleine vlekjes. Meng voor de allesreiniger het sap van één citroen met water en doe dit in een spuit of sprayflesje. Ideaal voor het grondig reinigen van bijvoorbeeld:

 • Snijplanken
  Snijplanken krijg je met alleen water en sop  vaak niet goed schoon. Probeer dit eens: Wrijf met een uitgeperste citroen over de plank en boen met een borstel de restjes schoon.
 • Spiegels en ramen
  Reinig je het beste met de spray en daarna met oude kranten droog maken: succes gegarandeerd.
 • Muren in de douche en douche deur
  Ook deze krijg je met de spray weer glanzend schoon.
 • Magnetron
  Verwarm een kommetje met citroensap enkele minuten. De stoom weekt het vuil in de oven los, dat vervolgens makkelijker te verwijderen is.

3 Schone nagels

Zwarte randjes onder je nagels die je maar niet weg krijgt? Probeer citroen! Dompel je nagels gedurende een paar minuten in de citroensap of houd ze tegen de binnenkant van een uitgeperste citroen aan. Citroen kan je huid wel uitdrogen, dus smeer je handen daarna in met olijfolie.

4 Citroen invriezen

Deze lifehack behoort tot mijn persoonlijke favorieten. Sinds ik er van gehoord heb, heb ik altijd een bevroren citroen (en limoen) in de vriezer liggen. De lifehack is heel simpel: vries een citroen in zijn geheel in en rasp wat bevroren citroen af wanneer je deze nodig hebt. Niet alleen is het super handig om altijd citroen is huis te hebben; het is ook nog eens veel duurzamer om de hele vrucht te gebruiken. Bovendien profiteer je op deze manier van alle gezondheidsvoordelen van de citroen zoals naast het sap ook de vezels van de binnenkant en de schil (hier zitten trouwens de meeste voedingsstoffen in).

Bevroren citroenrasp geeft een lekker zuurtje aan je groentes, sauzen, visgerechten, dressings en desserts.
Gebruik altijd een biologische citrusvruchten als je de schil eet, omdat deze niet bewerkt zijn met chemische processen.

Citroen invriezen

 

 

5 Super ontkalker

Meng het sap van 1 citroen met een kopje water en voeg dit toe aan je waterkoker of koffiezetapparaat. Laat doorspoelen en spoel daarna na met water en laat doorspoelen. Easy peasy lemon squeezy!

6 Deodorant

Zweterig geurtje, maar geen deodorant in de buurt? Ook in deze situatie kan citroensap je dag redden! Snij een schijfje citroen af en wrijf ermee onder je oksels. De citroenzuur zal onmiddellijk de geur veroorzakende bacteriën aanpakken en je oksels voorzien van een heerlijk fris gevoel.

citroen als natuurlijke deodorant

7 Vlekkenverwijderaar

Of het nu gaat om wijn, bessensap of olijfolie uit je kleding te halen, bijna elke vlek kan behandeld worden met citroen. Duurzame materialen kan je aanpakken door citroensap te vermengen met zout en goed te wrijven. Voor stoffen als zijde is het beter om de vlekken te verzadigen met citroensap en daarna te wassen.

8 Bleekmiddel

Niet alleen bij vlekken kan je citroensap gebruiken, het werkt namelijk ook als natuurlijk alternatief voor het bleken van was. Een kwartje van een kopje citroensap toevoegen aan je wasmachine is al genoeg. Voor een maximaal effect is het goed de was te laten drogen in de zon.

9 Conserveermiddel: tegen verkleuringen

Dit trucje gaat al heel lang mee en je zal het misschien wel al eens gehoord hebben. Gesneden fruit en groenten als appels, peren, avocado’s en aardappelen kan je beschermen van het bruin worden door er gewoon wat citroensap op te sprenkelen. Ook slappe sla kan je nieuw leven inblazen door het een uurtje in een kom met water te leggen waar je het sap van citroen aan toevoegt. Dit werkt overigens ook goed met bevroren citroenrasp, zie tip 4.

citroen/limoen als conserveermiddel

10 Tegen insecten

Veel insecten, zoals muggen en mieren, houden niet van de geur van citroen. Halveer een citroen en druk kruidnagels in de vrucht. Leg ze buiten op tafel (in plaats van die chemische citroenella kaarsen) of  naast je bed als je gaat slapen en de muggen blijven echt weg! Dit is overigens niet een duurzame oplossing want wanneer de citroen de volgende dag is uitgedroogd, is de werking hiervan verdwenen.

Overigens kun je muggen en andere insecten ook afschrikken door te sprayen met een oplossing van water en citroensap. Tevens brengt dit een heerlijk frisse geur in je slaapkamer

Insecten beten
Ook wanneer je al gestoken bent, komt de geliefde citroen van pas! Het zuur zorgt voor een sneller herstel van de beet en verzacht tevens de bijbehorende pijn en jeuk. Smeer simpelweg de bijt of steek in met vers citroensap.

Citroen tegen insecten

Voorzichtig!

Zoals je kunt zien is de lijst van verschillende toepassingen met citroen enorm, en dan is dit nog maar de top 10!
Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk inspiratie gekregen om nog meer van de vrucht te gebruiken. Hoe veelzijdig citroenen ook zijn, wees voorzichtig met het gebruik hiervan als het gaat om uitwendig gebruik op je lichaam. In dit artikel lees je waarom!

When life gives you lemons, get more juice out of it!

Nog een laatste gouden tip om meer citroensap uit je citroen te krijgen:  rol de citroen (of al het citrusfruit ) in zijn geheel over het aanrecht alvorens je hem open snijd. Een beetje kracht kan geen kwaad. Op deze manier ‘breek’  je als het ware de structuur en word het vruchtvlees soepeler waardoor het sap makkelijker loslaat.

Wanneer je alleen het sap gebruikt en maar een klein beetje nodig hebt volgt hier een tip om je citroen wat langer vers te houden:
Prik met een satéprikker of naald door één van de punten. Je kunt nu makkelijk het sap eruit knijpen.

Wanneer je alleen enkele schijfjes citroen nodig hebt snijd je de achterkant van de vrucht op ca 1/4 af. Haalt van het grote stuk de plakjes en prikt vervolgens met een satéprikker de achterkant er weer op. Zo gaat je gaat je vrucht veel langer mee! (Wel in de koekast bewaren).