Chocolade-kruimeltaart met peer en gezouten caramel

Chocolade kruimeltaart met sappige peer, gezouten caramel en crunchy pecannoten.
Soms ontdek je van die perfecte combinaties, zoals peer en chocolade. Peer en gezouten caramel. gezouten caramel en peer. Peer en chocolade. Jep, dit is er zo eentje, -en hij is goddelijk!!
Bereidingstijd ca 1 uur + 4 uur wachttijd
Ingrediënten
Deeg:
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram suiker
100 gram boter
1 ei
zout
Vulling
5 a 6 rijpe peren
Citroenrasp naar smaak
Gezouten caramel
100 gram suiker
scheutje room
mespunt zout
Kruimeldeeg
75 gram boem
75 gram suiker
20 gram cacaopoeder
Snuf zout
50 gram roomboter
Garnering:
1 el. cacaopoeder
handje pecannoten
Bereidingswijze:
Stap 1. Het deeg
Snijd de boter in kleine stukjes en mix vervolgens met de overige ingrediënten voor het deeg. Kneed tot een bol en zet voor minstens 15 minuten in de koelkast. Vet het bakblik in en belkeed de bakplaat met het deeg . Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat het vocht kan ontsnappen tijdens het bakken.
Stap 2. De gezouten caramelsaus
Verhit 100 gram suiker in een pannetje. Wanneer deze smelt wacht je tot het de juiste caramel-kleur heeft bereikt en voeg een scheut room toe. haal de pan van het vuur en voeg een mespuntje zout toe. Laat afkoelen en verdeel over de bodem.
stap 3. De vulling
Schil de peren, verwijder de klokkenhuizen en snijd in kleine stukjes. Rasp de citroen door de peren en schep het mengsel voorzichtig over de caramelsaus.
Stap 4. Het kruimeldeeg
Meng alle ingrediënten voor het crumble en kruimel het over de taart. Plet de pecannoten met de zijkant van een mes en strooi over de taart.
Stap 5. Bakken
Plaats de taart ca 30 minuten in de oven op 160 graden.
Stap 6. Afkoelen en decoreren.
Laat de taart afkoelen en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, zodat de vulling goed stolt. Garneer met meer geplette pecannoten en cacaopoeder. Mmmmh!
Tip: Ik maakte deze chocolade-kruimeltaart al eerder met een kersenvulling en chocoladekrullen. Klik hier voor het recept.