Bietencarpaccio met zomerpostelein en truffelmayonaise

Bietencarpaccio met zomerpostelein en truffelmayonaise

Bietencarpaccio met rucola, pijnboompitten en gistvlokken. Aardse smaken van truffelmayonaise  en biet,knapperige zomerpostelein, zoetzure tonen van balsamicostroop en een in bietensap gemarineerd eitje

 

Bieten gaan perfect met ei; een combinatie die ik vaak maak in de keuken. De verrassende twist aan dit gerechtje is de toevoeging van truffelmayonaise; wat ontzettend goed heeft uitgepakt omdat het de zachte textuur van de postelein versterkt en de aardse smaken van de biet naar voren laat komen. De toevoeging van balsamico perfect geeft frisse en zoete tonen om de aardse smaken weer  in balans te brengen.

Dit culinaire voorgerechtje is verrassend eenvoudig en staat ook nog binnen no-time op tafel. Ideaal voor een vegetarisch kerst-, paas,-of feestmenu of als je voor je gasten wat bijzonders op tafel wil zetten.

Wisten jullie dat de naam carpaccio – in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet ‘dungesneden vlees’ betekend maar eigenlijk vernoemd is naar de schilder Carpaccio? Het oorspronkelijke gerecht (toen bestaande uit slechts rauw vlees ) is in 1950 onstaan in Venetië en werd vernoemd naar een doek van de Venitiaanse schilder Vittore Carpaccio (15° eeuw) omdat hij schilderde in grote rode vlakken met af en toe wat wit.

 


Bereidingstijd: 30 minuten – 2 personen


 

Ingrediënten

 

4 bieten, gekookt + kookvocht/sap uit het zakje
2 eireren
2 handjes zomer postelein
1/2 kopje aceto balsamico van goede kwaliteit
1 el truffelmayonaise
2 el pijnboompitten
zout en peper
optioneel: 1 el edelgistvlokken

 

Voorbereidingen:

 

Kook de eieren 8 minuten en laat ze schrikken in koud water. Wanneer ze volledig zijn afgekoeld leg je ze samen met 1 el van het bietensap in een klein zakje voor 10/15 minuten. Hussel regelmatig door elkaar.

Kook de balsamico in tot je ca 1 el stroop overhoud.

Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan, tot ze goudbruin zijn.

De opmaak:

Snijd de bieten in zo dun mogelijke schijfjes en beleg de borden hiermee. Begin buiten en werk naar binnen toe. Ze mogen iets overlappen zodat het bord er mooi egaal mee bedekt is.Leg een handje postelein op elk bord.

Haal de gekookte eieren uit het zakje, snijd ze in vieren en strooi er wat zout op.

Nu komt het allerleukste! Haal de ware picasso (of eigenlijk Carpaccio) in je naar boven en bekladder het bieten-schilderij rijkelijk met trufelmayonaise en balsamicostroop. Ik gebruikte hiervoor speciale sausflesjes maar je kunt ook een vork of lepel gebruiken.

Voeg als laatste het eitje en de pijnboompitten toe en een ‘pinch’  versgemalen peper en zout.

bieten carpaccio met postelein en truffelmayo

Bon appetit!